Facebook

Bulgaria
Начало > Монтана > Лом

Лом


Местоположение: Лом е град в Северозападна България. Той се намира в Област Монтана и е втори по големина в областта след град Монтана. Разположен е на брега на река Дунав, при вливането в нея на река Лом. Отстои на 162 км северно от София, на 56 км югоизточно от Видин. Развитието му като голям речен пристанищен център, втори по значение за България след Русе, се определя от това, че е най-близкото пристанище до столицата.
История: Лом има богата многовековна история. Още траките от времето на Херодот наричали селището Артанес. Около 29 г. от новата ера римляните изградили кастел и пътна станция и го нарекли Алмус. Счита се, че името е възприето от едноименната река, край която е разположен.
Алмус е разположен на Крайдунавския път на Римската империя, който в западната си част е започнал да се изгражда още по времето на император Тиберий. В началните десетилетия на II век Алмус принадлежи административно на областта Рациария (днес с. Арчар) в провинция Горна Мизия.
В пределите на Първата българска държава данните за Лом са от времето на хан Тервел (700-718). Вероятно селището е наречено Лом от славяните, които се заселили по тези места. Лом се развива като населено място и през Втората българска държава. При разделянето на българската държава при цар Иван Александър в 1356 г., Лом влиза в границите на Видинското царство на неговия син Иван Срацимир.
Името Лом се появява и на европейските карти през XVIII в. В края на века част от разбитата турска армия се заселва край Ломското кале. В картата „Европейската част на Турция” (1811), градът е назован сред „по-забележителните градове на главните пътища”.
Икономическият и културен възход на Лом започва през 30-те години на XIX в. В 1837 г. на ломския бряг за пръв път акостира австрийският параход „Арпад”, а през следващата година е построена и ломската „скеля” (кей) и се открива агенция на австро-унгарското „Императорско и кралско привилегировано Дунавско параходно дружество”. Ломското пристанище бързо се развива като транспортен и търговски център. Стопанският възход на Лом и оживените връзки с Европа са предпоставка и за културно-просветното развитие на града.
В 1894 г. чехите Малотин и Хозман отварят пивоварна фабрика в Лом, днес „Ломско пиво” АД. Ускореното икономическо развитие на града привлича много банки, търговски кантори, представителства на европейски и американски фирми. В началото на XX век замогването на много ломски фамилии им позволява да построят домовете си в стил „късен сецесион” по проекти на австрийски, италиански и германски архитекти, с които сгради Лом и до днес се гордее.
Места за развлечение: Градският исторически музей се помещава в интересната сграда на старата общинска управа. Запазените основи на античната крепост Алмус е една от най-популярните атракции на града. Читалище „Постоянство“, сградата на бившето Педагогическо училище, Борунската черква, паметникът на Цеко Войвода (1807 – 1881) — участник в борбите за освобождение на Сърбия и провъзгласен от правителството й за войвода са също атрактивни места за посещение.
Останките от Аспаруховия ров (на 4 км югоизточно от града) привлича много туристи. Река Дунав, по брега на която има построени почивни бази, заведения, места за отдих и спорт е атрактивно място за почивка и забавление. Голямата река предоставя чудесни възможности за риболов, водомоторни спортове, воден туризъм и много други дейности. На 28 км западно от града се намират останките на римската Рациария.
Всяка година около 17 септември са традиционните панаирни дни в град Лом. Последната събота и неделя на юни се организира мото събор в местността "Стрелбището". Организатор на събитието е мотоклуб "Ягула". Събитието винаги съвпада с "July morning", което традиционно се празнува в Лом.

Снимки от Лом
Новини

2015/11/24

За втора поредна година в София ще се проведе пресконференция Go2Balkans - В2В туристически форум за още...

2015/11/12

Велико Търново е на трето място в класацията на Trivago за най-изгодно туристическо място в света. още...

2015/07/27

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм за създаването в още...